sâmbătă, 27 august 2016

Simplu și gustos


Crostini cu ton, rulouri de somon afumat cu icre de hering, legume de sezon*


De multe ori preparatele simple sunt şi foarte gustoase.
Şi în cazul de faţă simplitatea, dar şi prospeţimea ingredientelor sunt îmbinate pentru a oferi arome deosebite şi un gust extraordinar.


1. Legumele
 
Veţi avea nevoie de o vânătă (nu foarte mare), un dovlecel, 2 ardei graşi (roşii şi ascuţiţi) şi 5-6 morcovi baby.

Spălaţi vânăta şi tăiaţi-o apoi în felii cu grosimea de aproximativ 1 cm.
Adăugaţi peste felii ulei de măsline, sare şi piper şi amestecaţi-le.
Puneţi vinetele apoi pe o tigaie grill încinsă bine, câte două minute pe fiecare parte.

Curăţaţi dovlecelul şi tăiaţi-l cuburi cu latura de aproximativ 3 cm.
Amestecaţi cuburile cu ulei de măsline, sare şi piper, apoi adăugaţi-le pe grill.
Întoarceţi dovleceii pe cât mai multe dintre feţe pentru 3-4 minute.

Curăţaţi ardeii şi tăiaţi-i în fâşii longitudinale subţiri.
Sare, piper... Treceţi-i pe grill pentru 3 minute.

Curăţaţi morcovii şi tăiaţi-i în bucăţi mai mici.
Fierbeţi morcovii vreme de 5 minute în apă cu sare, apoi trageţi-i în unt într-o tigaie pentru 2-3 minute.

2. Roşii cu busuioc

Spălaţi 15-18 roşii cherry (am folosit şi roşii mici galbene în formă de pară).
Puneţi roşiile într-un bol şi marinaţi-le în ulei de măsline, busuioc, sare şi piper.

3. Salată de castraveţi
 
Spălaţi 4 castraveţi proaspeţi şi tăiaţi-i în fâşii cât mai subţiri sau folosiţi o răzătoare pentru acest lucru.
Puneţi castraveţii într-un bol şi amestecaţi-i cu 30 de ml. zeamă de lime, o linguriţă de oţet, mărar proaspăt tocat mărunt, sare şi piper.

4. Salată de valeriană

Spălaţi 100 de grame de valeriană.
Scurgeţi bine salata.
Amestecaţi valeriana cu ulei de măsline, o lingură de zeamă de lime, coriandru proaspăt, pătrunjel tocat mărunt, sare şi piper.

5. Rulouri de somon afumat cu salată de icre

Puteţi pregăti salata de icre cu o seară înainte.

Veţi avea nevoie de:
  • 50 de grame de icre de hering
  • o lingură de pesmet sau miez de pâine mai veche
  • 200 ml. de ulei
  • zeamă de lime
  • o ceapă tocată mărunt
  • somon afumat tocat mărunt
Puneţi icrele într-un bol.
Începeţi  să le amestecaţi folosind un mixer.
Adăgaţi treptat uleiul şi celelalte ingrediente.

Pentru rulouri tăiaţi somonul în fâşii cu lăţimea de 4-5 cm., puneţi în capătul fâşiei o lingură de salată de icre, apoi rulaţi somonul.

6. Crostini cu ton

Fierbeţi sau gătiţi la abur aproximativ 400 de grame de file de ton.
Mărunţi-ti tonul (puteţi lăsa şi bucăţi mai mari).
Amestecaţi tonul cu 2 linguri de ulei de măsline, zeama de la jumătate de lime, piper proaspăt, câteva boabe de coriandru tocate mărunt, coajă de lime rasă, câteva bucăţele de somon afumat.

Prăjiţi patru felii de pâine de secară unse cu puţin ulei de măsline.

Aşezaţi felia de pâine peste salata de valeriană.
Peste pâine puneţi tonul, iar deasupra acestuia adăugaţi ceapă roşie tocată mărunt, zeamă de lime şi coriandru proaspăt tocat mărunt.

7. Sosuri

  • Sos picant:  Amestecaţi 100 de ml. de sos de roşii cu ardei iute roşu tocat mărunt şi piper proaspăt măcinat.
  • Sos de maioneză cu usuroi: Pisaţi 3 căţei de usturoi şi amestecaţi-i cu 100 ml. de maioneză de casă.
  • Sos de iaurt cu verdeţuri: Tocaţi mărunt pătrunjel, busuioc şi coriandru. Adăugaţi-le peste 100 de ml. de iaurt, împreună cu 1 linguriţă de zeamă de lime, sare şi piper şi amestecaţi ingredientele.


Montaţi farfuria în cel mai creativ mod cu putinţă.

Poftă bună şi gătiţi cu gust!


* Cantităţile exprimate sunt pentru 4 porţii

duminică, 14 august 2016

Medalion de somon cu gnocchi umpluți cu pesto

Bine v-am regăsit!
Pentru astăzi vă propun o reţetă destul de "light", rapidă şi extrem de gustoasă.



Pentru această reţetă (4 porţii) vom avea nevoie de:
  • 4 bucăţi de medalion de somon - aprox. 150 gr. fiecare
  • 3 cartofi
  • un ou
  • 200 gr. făină de grâu
  • 50 ml. smântână
  • 50 gr. mozzarella
  • 50 gr. Emmentaler
  • 50 gr. brânză cu mucegai
  • 100 gr. parmezan
  • 100 gr. ricotta
  • 100 gr. Pecorino
  • o legătură de busuioc
  • o mână de spanac
  • muguri de pin (opţional)
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri zeamă de lime sau de lămâie
  • o legătură de pătrunjel
  • 50 gr. unt
  • sare, piper


I. Găluştele

Fierbeţi cartofii.
Zdrobiţi-i ca pentru piure.
Amestecaţi oul cu sare şi piper, apoi adăugaţi-l în cartofi.
Adăugaţi treptat parmezan şi făină, frământând aluatul până când obţineţi o cocă uşor lipicioasă.

Pentru umplutură, puneţi în blender busuiocul, spanacul, mugurii de pin, ricotta, Pecorino, parmezan.
Adăugaţi treptat puţin ulei până în momentul în care umplutura devine omogenă.
Adăugaţi sare şi piper.

Întindeţi aluatul, porţionaţi fâşii de aproximativ 5cm x 5 cm şi umpleţi aluatul cu pesto.
Daţi găluştelor o formă ovoidală sau sferică.
Fierbeţi găluştele timp de 3-4 minute în apă clocotindă în care aţi adăugat sare în prealabil.

II. Somonul

Curăţaţi peştele de solzi şi tamponaţi-l uşor cu un şerveţel pentru a absorbi excesul de apă.
Asezonaţi cu sare şi piper.
Încingeţi 2 linguri de ulei într-o tigaie.
Prăjiţi peştele timp de 3 minute, după care întorceţi-l pe cealaltă parte.
Adăugaţi un cub de unt şi lăsaţi-l încă 3 minute la prăjit.
Înainte de a scoate somonul, adăugaţi peste el o linguriţă de zeamă de lime sau de lămâie.

III. Crema de brânză

Pentru crema de brânzeturi adăugaţi într-o tigaie:
  1. Mozzarella
  2. Brânza cu mucegai
  3. Emmentaler
  4. Smântâna
  5. restul de unt  
În aproximativ un minut brânza se va topi.
Amestecaţi până când obţineţi o cremă omogenă.

Atunci când montaţi farfuria, puteţi folosi crema de brânzeturi fie ca pat pentru gnocchi, fie le puteţi amesteca împreună.

Deasupra gnocchi-lor putem adăuga din abundenţă pătrunjel şi busuioc proaspăt, tocat mărunt şi, eventual, parmezan ras.

Poftă bună şi gătiţi cu gust!